Martin Musil30. května 2024
[-]

Android APatch – moderní root pro (skoro) všechny

Je mnoho důvodů, proč jsou mobilní telefony běžící pod operačním systémem Android stále tak populární. Výrobci dokážou uživatelům nabídnout velmi levné modely pro každodenní použití, špičkové telefony s extrémním výkonem ale také například odolné přístroje do těch nejnáročnějších prostředí. Pro mnoho uživatelů a technologických nadšenců však tento systém znamená především svobodu, která se jim naskytne, pokud si stůj telefon takzvaně „rootnou“.

Martin Musil13. října 2023
[-]

O.MG USB kabely a jejich použití v praxi, máme se čeho bát?

Koncem roku 2019 spatřila světlo IT světa novinka v podobě zákeřných nabíjecích USB kabelů, skrytě obohacených o Wi-Fi modul, paměť a mikroprocesor. Výrobek má na svědomí hackerská a vývojářská skupina Hak5, která se specializuje na tvorbu inovativních nástrojů pro penetrační testery, studenty kybernetické bezpečnosti a jiné IT profesionály z oboru. Ve své podstatě se jedná o velmi nebezpečný produkt, který byl dle výrobců vytvořen především pro moderní způsoby penetračního testování hardwaru. Ve veřejném prostoru se však z tohoto kabelu může stát nástroj, skrze který lze nepozorovaně útočit na počítače, mobilní telefony a další přístroje s USB konektivitou. Jaké jsou skutečné schopnosti těchto USB kabelů a rizika jejich zneužití v reálném světě? To jsou hlavní otázky, na které jsem se snažil v tomto článku najít odpověď.

Michael Kupka18. ledna 2021
[-]

Odposlouchávání GSM komunikace

Jak je to s odposloucháváním mobilní komunikace na bezdrátové úrovni? Jsou stávající standardy pro mobilní komunikaci bezpečné? V tomto článku si ukážeme případovou studii – odposlech SMS zpráv na 2G GSM sítích. Upozornění: jedná se o praktickou ukázku (Proof-of-Concept) pro edukativní účely na vlastním telefonu, pro odposlech vlastních GSM dat.

Filip Zvařič22. září 2020
[-]

Úvod do hackování aut - Car hacking

Jak vzdáleně ovládnout auto? Nebo jak odemknout auto, aniž bychom použili hrubou sílu? V tomto článku si odpovíme nejenom na tyto otázky, ale i na mnoho dalších. Podíváme se na systémy moderních vozidel, na jejich sféry útoků a popíšeme si principy nejběžnějších typů útoků.